Kindle Paperwhite + node.js telepítés

Kindle Paperwhite 2 bemutatása, jailbreak és KUAL + extension telepítés leírások után most jöjjön valami más. Kapcsolódni fog az előző témákhoz, de nem szorosan.

Ha ismered a node.js platformot akkor képben leszel, hogy mire is való, ha nem akkor itt egy rövid összefoglalás róla:

A Node.js egy platform, mely a Chrome JavaScript futtató környezetén alapul, skálázható (hálózati) alkalmazások könnyű és gyors fejlesztést támogatja, teszi lehetővé. A Node.js egy esemény vezérelt (event-driven), blokkolás mentes (non-blocking) I/O modelt alkalmaz, amely könnyed és hatékony működést tesz lehetővé. Ideális adatintenzív (data-intensive) real-time alkalmazások fejlesztésére, melyek elosztott eszközökön futnak.
Tudom, így elsőre kissé magasröptűnek hangzik, de a gyakorlatban egy egyszerű é praktikus platformról van szó, amit a megszokott JavaScript szintaktikával tudunk programozni.
Bővebb információért látogass el a nodejs.org oldalára.

Hogy miért akarnánk ilyesmit futtatni a Kindle-n? Nos, először is csak mert miért ne, “Just For Fun”, másodsorban pedig azért, mert  kis ügyeskedéssel írhatunk benne nem natív Kindle alkalmazásokat. Ha valaki nem akar/nem tud Kindlet-eket írni, vagy nincs eléggé otthon a Java nyelv használatában, vagy nincs Kindle Development Kit (KDK) hozzáférése mert a “drága kedves” Amazon cseszik küldeni (én is már hónapok óta kértem), akkor keres más megoldást. Én amúgy is szeretek kísérletezni platformokkal, eszközökkel, és lehetőségekkel, és a node.js körüli dolgok mindig is érdekeltek, szeretem használni.

Amire szükségünk lesz a node.js használata előtt:

Sajnos a weblapon, ahonnan a node.js Kindle-re fordít képfájlját (noodle.img) letöltöttem már nem működik a link. Hogy ez végleges vagy csak technikai probléma, ezt nem tudom, ahogy a kindle+node.js “projekt” jövőjét sem ismerem, ez az egész dolog eléggé a barkácsolás sűrű erdejébe vezető útnak tűnik, de mindig van valaki akit ez foglalkoztat, így nem gondolom hogy halottnak kellene nyilvánítani ezt az egészet.
Mindenesetre az általam megmentett képfájlt itt most elérhetővé teszem: LETÖLTÉS

A letöltött image fájlt fel kell másolnunk a Kindle háttértárjára. Hogy pontosan hová tesszük az nem is olyan fontos. Nálam a /mnt/us/noodle/noodle.img helyre került, de mindenki tegye ahová neki szimpatikus, nyilván ne olyan mappába tegyük, ami másnak van fenntartva pl. documents. A másolást a szokott módon USB kábeles kapcsolattal gyorsan elintézhetjük.

Ha ezzel megvagyunk, fel kell csatolnunk meghajtóként egy mappába a fájlt – mivel egy képfájlról van szó – ahogy ez Linux alatt szokás.

 1. Nyissuk meg a terminálunkat.
  (SSH beállításról még nem írtam posztot, így akinek nincs módja be-SSH-zni és asztali terminálból dolgozni, az kénytelen a Kindle-ben Kterm-en keresztül pötyögni. Később ha írtam SSH posztot, majd lehet update-elem ezt a részt.)
 2. Szerezzünk írási jogot a Kindle fájlrendszeréhez:
  mntroot rw
 3. Hozzuk létre a csatolási pontot/mappát:
  mkdir -p /opt/node/
 4. Mount-oljuk fel a képfájlt:
  mount -o loop,noatime -t ext3 /mnt/us/noodle/noodle.img /opt/node

A /opt/node/ mappába szétnézve elvileg négy almappát találunk:
bin, lib, share, lost+found

Ezek közül a bin és a lib mappák lesznek fontosak számunkra leginkább. Maga a node.js bináris indító a bin mappában található. Ugyancsak itt található a node csomagkezelője az npm.

Az npm működéséhez szükség van egy ideiglenes fájlok tárolására használt tmp mappára is. Ehhez használhatjuk a fájlrendszer gyökérkönyvtárában található /tmp/ mappát. A következő paranccsal végezhetjük el a hozzárendelést:
/opt/node/bin/npm set tmp /tmp/

A lib mappába kerülnek a node függvénykönyvtárak (library), melyeket az npm-el telepíthetünk. Erről majd máskor, ill. az npm oldalán lehet többet megtudni.

Gyakorlatilag készen is vagyunk. Lehetne még finomítani a dolgokon, a node indításhoz is lehetne még dolgokat beállítani, de egyelőre így gyorsan és felületesen ennyi lenne.

Ha ki szeretnénk próbálni a node működését, akkor adjuk ki a következő parancsot:
/opt/node/bin/node

Ha mindent megfelelően csináltunk és minden fájl a helyén van, akkor az enter leütése után elindul a node.js, amit terminál prompt átváltozása jelez, vagyis > jelet kell látnunk a terminál sor elején.

Próbáljuk ki, írjuk be, hogy:
process.versions.v8

Erre valami ilyesmi választ kell kapnunk: ‘3.14.5.8’, ez a V8 JavaScript motor verziószáma.

Reklámok