Kindle Paperwhite 2

Nemrég rászántam magam, és vásároltam egy Kindle Paperwhite 2 könyvolvasót. Már korábban is szemezgettem vele, de a Pw. verzió megjelenése előtt még valahogy nem mertem bevásárolni, mert:

– nem ismertem és éppen nem volt időm utánanézni az e-ink technológiának,
– az akkori verziók kijelzői még nem tetszettek, nem voltak elég papír érzetűek
– éppen akkor nem volt kedvem olvasni
– picit még drágának éreztem
– más foglalkoztatott stb.

Eltelt egy kis idő, el is feledkeztem a témáról. időközben megjelent a Paperwhite első verziója, ezt észre sem vettem, aztán megjelent a Pw. II. és erről sem tudtam, de szerencsére nemsokkal a megjelenése után kezdett el újra felmerülni bennem, hogy valami e-book olvasót kellene vennem, mert kedvem támadt olvasgatni.
Most hosszasan sorolhatnám, hogy miért vesz valaki ilyet, és miért nem sima könyveket olvas, de aki sok könyvet vásárol, nem papírmániás, szereti az újdonságokat, és ráadásul mindezek mellett spórolni is akar az úgyis érti.
Na jó csak néhány pozitívumot idedobálok:
megtérülés, hordozhatóság, kényelem, praktikusság, kis méret, szemkímélő, óriási kapacitás, stb.
Persze sokan úgy gondolkodnak, hogy ha már tablet szerűséget vesznek, akkor olyanra adnak ki pénz, ami minél többet tud, és a csilli-vili alkalmazások futnak rajta Android alapon stb. Nos számomra a hagyományos értelemben vett tabletek jelentik a pénzkidobást, mert dolgozni nem tudok rajtuk, játékra nem kell (nem játszom), internetezni elég az asztali gép vagy a hordozható notebook, így is túl sokat vagyok gép előtt.
Talán a szemünk egészsége szempontjából nem kell külön ecsetelnem, hogy miért jobb egy papírlapról olvasni mint monitorról. Ennek megfelelően az e-ink kijelző a szemünk számára lényegében semmivel nem rosszabb mint egy papírlap, avagy egy papírra nyomtatott könyv. Nincs vibrálás, nincs sugárzás stb. csak fekete és fehér képpontok alkotta szöveg/kép amely fényt sem bocsájt ki (persze ha van háttérvilágítás akkor igen, de az csak normál fény), csak visszaveri azt mintha papír lenne.
Szóval lett könyvolvasóm, és most hogy eltelt kb. 2 hónap, azt tudom csak mondani, hogy nagyon megérte. Az olvasás tényleg kényelmes rajta, az egyes funkciók könnyen elérhetőek, a kezelése pofon egyszerű, a külső forma és design kialakítása nagyon igényes és tetszetős. Nagyon vékony az egész cucc, szinte egy vékony füzet vastagságát kell elképzelnünk. Tapintásra is kellemes bársonyos borítása van, bár ez nálam a hozzá vásárolt tok miatt nem érezhető. A kijelző felülete matt, nem igazán maradnak meg rajta az ujjlenyomatok, ha kell könnyen tisztítható, tapintása kellemes, szinte tapadásmentes és amennyire lehet papírszerűnek hat. Az érintések érzékelése precíz, érezhető, hogy igényes megoldásról van szó, nem valami bóvli cuccról. Minimális perem lett kialakítva a képernyő és a keret találkozásánál, ami nem zavaró, a por és piszok sem gyűlik össze benne, mert semmi illesztési hézagot nem érzékelni, ahogy a burkolat más pontjain sem. Tényleg pontos precíz az összeépítés, és igényes az anyagválasztás. Ha tartósság szempontjából nézzük, nos azt nem mondom, hogy ütésálló vagy ilyesmi, de nagyon strapabírónak tűnik, és leszámítva, azt hogy műanyag ( és nyilván összetörik ha akarom >:D ) lényegében elég igénytelen, zárt, nagyon kompakt lapos kütyüt kapunk a pénzünkért. Ha vigyázunk rá, legalább annyira mint egy okostelefonra, és nem dobáljuk, nem ütjük vágjuk, akkor örök darab. A kijelzőt némileg védi a vékonyan fölé emelkedő perem, a hátoldal pedig anyagából adódóan kevésbé karcolódik. Mindezek ellenére én mindenkinek ajánlom, hogy vásároljon a készülék mellé egy zárható tokot. Nem óriási összeg, véd a portól, egyéb szennyeződésektől, és a kijelzőt is biztonságban tudhatjuk.
Maga a kijelző csodás. A nevéhez hűen tényleg paperwhite, vagyis papír fehér. Az előző verzióknál, vagyis a Pw. széria előtt még inkább szürke árnyalatosnak mondtam volna a hátteret, most azonban olyan mint egy valóságos fehér lap. És nem csak a fehér, de a rajta megjelenő fekete pixelek is tintaszerűek, nem szürkék, nem elmosódott “szőrösek”, hanem éles szélűek és kontrasztosak, nagyon szemkímélő ez az egész így együtt.
A Pw. már teljes mértékeben érintőképernyőn alapszik, egy gomb (reset) kivételével minden más gombot letakarítottak róla. Hogy ez előnye, vagy inkább hátránya a cuccnak, azt mindenki döntse el maga, ízlések és pofonok, nekem személy szerint jobban tetszik mint a gombos kivitel, bár kétségtelen, hogy annak is megvannak az előnyei.
A töltéshez micro USB – normál USB végű kábel kell, amit az Amazon mellékel is a készülékhez. Ezt használhatjuk egy bármilyen számítógép USB aljzatára kötve, vagy 220V-os hálózati átalakítóval amit az Amazon-tól vagy egyéb Kindle-t forgalmazó üzletekből vásárolhatunk meg. Nem rossz ha van egy ilyenünk is, mert nem minden esetben visz magával az ember notebookot, vagy egyéb USB aljzattal ellátott eszközt. Viszont egy töltéssel, háttérvilágítás használata nélkül a Pw. úgy tűnik két hetet is működik normál használat esetén. Nyilván a Wifi és a háttérvilágítás használata meríti a leginkább az aksit, de elképesztően keveset fogyaszt az e-ink technológia! A háttérvilágítás erőssége szabályozható, és nagyon kellemes egységes és igényes. Sokat olvasok este, sötétedés után, zárt helyeken, buszon, ágyban stb. és ilyenkor nagyon jól jön a háttérvilágítás, és a szemet ez sem zavarja, természetes fény a szemkímélő e-ink mögött.
A micro USB bement a Kindle alján található, szépen besüllyesztve. Ugyancsak itt kapott helyet a reset gomb és egy pici diszkrét visszajelző LED égő is. Ennek fénye zöld ill. narancssárga lehet, töltés és újraindítás esetén csodálhatjuk meg.
Érdekességként mondom, hogy a Paperwhite első kiadásának hátoldalán a Kindle, míg a második kiadáson már az Amazon felirat szerepel. Mindkét verziónál ezen kívül már csak egy szinte láthatatlan apróbetűs kötelező felirat rész van a hátoldal alján ill. a fémes színnel felvitt kindle felirat a front oldal alján, semmilyen más felirat nincs.
A szoftveres részletekbe nem szeretnék belemenni, egyrészt mert alapból is hosszú téma és így is sokat szövegelek már, másrészt mert millió leírás és videó és bemutató található a weben, amit jobb nézegetni mint olvasni ( írom ezt éppen egy alepvetően olvasásról szóló posztban :D ).
Annyit mégis elmondhatok, hogy sem több, sem kevesebb nincs benne mint ami kell egy könyvolvasóba. Minden egyszerű, kézre áll, még egy kisgyerek, vagy egy nagymama is elsajátíthatja a kezelését ha nagyon akarja.
A készülék beépített memóriával rendelkezik, tehát nem bővíthető sem SD kártyával sem máshogyan. A belső memória mérete 2G, ami rettenetesen sok ha észrevesszük, hogy egy átlag e-book mérete kb. 500KB és 1MB közt mozog, de tapasztalataim szerint többnyire nem haladja meg a 800KB-ot.  Ezek a méretek a szöveg hosszán kívül a beágyazott képek és egyéb illusztrációk számától és méretétől is függenek. Ha ehhez a 800KB-hoz nézzük a 2G méretű háttértárat, akkor már érezhetjük, hogy bőven elég, hiszen ez több mint 2600 könyvet jelent. Költői kérdés: Mennyi helyet foglal fizikailag 2600 db könyv? (nálam egy Kindle-nyit) :) A beépített memóriát bár nem bővíthetjük fizikailag, de egy módon mégis juthatunk több tárhelyhez. Erre ad megoldást az Amazon saját cloud szolgáltatása, erről lehet olvasni bővebben az Amazon oldalán.
A könyvek beszerzése elméletileg Interneten keresztül letöltéssel az Amazon store-jából történik. Azért írom, hogy elméletileg, mert az USB kábelen keresztül bármilyen támogatott formátumú könyvet, szöveget, egyéb állományt fel tudunk tölteni a memóriába. Ha valaki ajándékba kap fájlként, maga ír, egyéb módon beszerez könyveket (akár ingyen) …. khm… khm… :D
… nos az megteheti, hogy feltölti a készülékre és nem is használja az Amazon store-ját.
A készüléket egyébként regisztrálhatjuk az Amazonnál, ehhez a beállításoknál kell pár dolgot megtenni ill. lehetőségünk van a bankkártyánk adatait és más egyéb adatainkat megadni az Amazon oldalán.
A Kindle több formátumot is támogat, ezek közül a leginkább használatosak: mobi, prc, azw2, azw3, pdf, rtf, lit, txt, html stb.
Meg kell említeni, hogy a más eszközökön használt és eléggé elterjedt epub formátumot nem kezeli, de aggodalomra semmi ok, ezeket online, vagy asztali alkalmazásokkal könnyedén egy az egybe veszteség vagy tartalmi módosulás nélkül átkonvertálhatjuk a fent felsorolt formátumokra. (természetesen rtf, txt, html esetén lehet formázási veszteség, ami biztos, hogy nem módosít az az epub > mobi konvertálás, én is ezt szoktam használni)
Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan pakoljuk a könyveinket a Kindle-re ha nem online a készüléken keresztül az Amazon store-ból töltjük le? Ha rákötöttük USB-n a Kindle-t a gépre, csak szórjuk be a gyökérkönyvtárba, vagy egy alkönyvtárba stb? NEM! NEM! Abból csak káosz lesz! Szerencsére vannak ingyenesen (és nem ingyenesen) elérhető e-book gyűjtő és kezelő alkalmazások, felismerik a Kindle eszközünket, a számítógépünkön és a Kindle memóriájában is rendszerezik, és menedzselhetővé teszik könyveinket, szinkronizálnak, némelyik konvertálni is tud, metaadatokat menteni a könyvek mellé stb.
Az egyik legismertebb ilyen alkalmazás a Calibre nevet viseli. Nagyon sok mindent tud, szerintem a legjobb e-book kezelő az ilyen típusú alkalmazások piacán, ráadásul nagyon sok operációs rendszerre elérhető, Windows, OS X, Linux verziója is létezik. Egyetlen hibája van, hogy iszonyat  rusnya a felülete, amit még el lehet viselni a tudását tekintve. Vannak más alkalmazások is, de tudásban nem érik utol a Calibre képességeit. A Calibre működéséről és használatáról majd írok talán egy másik alkalommal, de most azt hiszem elég volt, már így is túl hosszúra sikeredett a blogposzt.

Jó olvasgatást!

Néhány általam készített kép a Kindle Pw-ról:

Csomagolás

Csomagolás

Csomagolás kibontva

Csomagolás kibontva

Készülék, leírás, garancia

Készülék, leírás, garancia

Hátoldal

Hátoldal

Kontrasztos betűk és papírfehér háttér

Kontrasztos betűk és papírfehér háttér

Reklámok