Kindle Paperwhite 2 Jailbreak

Az Amazon Kindle Paperwhite 2 könyvolvasója nagyon jól sikerült, remek olvasási élményt nyújt minden tulajdonosának, így nekem is.
Azonban nem is lennék önmagam, ha nem jutna eszembe nagyon hamar, hogy mást is lehetne vele kezdeni az olvasáson kívül.
Nem, nem vágódeszkának fogom használni a konyhában, és nem is jeget akarom vele kaparni a kocsi szélvédőjéről hideg reggeleken.
Ennél sokkal érdekesebb dolgokat rejt magában ez a pici kis eszköz. A Kindle Pw. operációs rendszere nem meglepő módon Linux alapú. Ha pontos akarok lenni akkor nálam ez jelenleg Linux kindle 3.0.35-lab126 verziót jelent.
Az Amazon az olvasáson és néhány funkción kívül szinte mindent elfed a laikus felhasználók elől, ezzel természetesen egyet értek és támogatom is. Azzal azonban már kevésbé szimpatizálok, hogy lehetőséget sem biztosít arra, hogy hozzáértő kezek kiaknázhassák az eszköz és a rajta lévő OS adta lehetőségeket.
Szerencsére mindig vannak kíváncsi és ügyes emberek, akik mindenre találnak megoldást, és ráadásul a weben is közkincsé teszik ezeknek a megoldásoknak a leírásait.
Ismert fogalom az ilyen kütyük esetén a jailbreak, ami a gyártó által beépített képzeletbeli börtön falait bontja le, vagyis a felhasználó számára a gyártó korlátozásait megszünteti. Egy ilyen Kindle Pw. II-re írt jailbreak alkalmazás telepítése és használata következik most.

Először is szerezzük be a készülékünkhöz megfelelő jailbreak csomagot. Ehhez kell egy kicsit a Google segítségét igénybe venni, de nem lehetetlen megtalálni a számunkra megfelelő állományokat.

Hogy ne kelljen keresgélni, én belinkeltem az általam használtat, ami a blogpost írásának időpontjában az alábbi linken letölthető volt.

PaperWhite 5.0.x – 5.4.2 JailBreak 1.8.N : Letöltés

Itt felhívnám a figyelmét mindenkinek, hogy a verziószámok nem véletlenül szerepelnek! Más verziónál ez a jailbreak nem fog működni, legalábbis nem garantálja senki!

Ugyancsak felhívnám minden olvasó figyelmét, hogy ez nem egy gyári Amazon eljárás, senki nem garantálja a sikert, és senki nem vállalja a felelősséget – én sem – az elrontott telepítésért, a meghibásodott Kindle készülékekért, és minden egyéb esetleges problémáért.

Figyelem!
Mindenki csak saját felelősségére telepítsen jailbreak csomagot a Kindle olvasójára! A jailbreak telepítés garanciavesztést jelenthet!

Akik nem rettentek el azoknak folytatom, lássuk a szükséges lépéseket!

  1. A letöltött zip-et (kindle-jailbreak-1.8.N.zip) csomagoljuk ki, majd az ebben található kindle-5.4-jailbreak.zip csomagot szintén.
  2. Csatlakoztassuk Kindle olvasónkat a számítógépünkhöz USB kábel segítségével.
  3. kindle-5.4-jailbreak.zip csomagból kapott található néhány fájlt, bridge.sh, jb.sh, update_jb_$(cd mnt && cd us && sh jb.sh).bin),  másoljuk a Kindle olvasónk gyökérkönyvtárába.
  4. Ezután válasszuk le, mind szoftveresen, mind fizikailag a készüléket az USB csatlakozóról.
  5. A Kindle felső menüjén válasszuk a HOME (házikó) gombot, majd a  MENU (3 vonal) gombot, azon belül pedig a Settings menüsort, majd ismét MENU (3 vonal), azon belül pedig az Update Your Kindle menüt válasszuk ki.
  6. Kis várakozás után tapasztalhatjuk, hogy nem egy restart és egy update fog lefutni (ez normális), hanem a
    ***** JAILBREAK *****
    felirat fog megjelenni a képernyő alján jelezve, hogy a jailbreak megtörtént.

Innentől kezdve a Kindle alkalmas mindenféle “barkácsolás” elvégzésére. Erről, és a további lehetőségekről a következő Kindle témájú bejegyzésekben térek ki.

Ha esetleg az Update Your Kindle menü elérhetetlen (szürke) lenne a fenti ötödik pontnál, akkor még nem kell pánikba esni, semmi nem történt. (az általunk felmásolt telepítő fájlokat elvileg ekkor le is törli a készülék)
Ebben az esetben a fent linkelt fórum oldalon lehet (a pontos modell, vásárlási ország, készülék sorozatszám /Settings > Device Info/ megadásával) bejelentést tenni, vagy segítséget kérni.

Jó hackelést, és persze főleg olvasást! :)

Kindle Paperwhite 2 Jailbreak” bejegyzéshez 3ozzászólás

  1. Szia!
    Az lenne a kérdésem, hogy JB után lehet-e és hogyan a jobb-bal margót finomabbra állítani?
    Köszi!

    • Elvileg a 4.0.0 JBPatch tartalmazott ilyen fejlesztést:
      http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=175512

      Viszont vigyázz, hogy a megfelelő OS Firmware verzióhoz telepítsd, mert a JBPatch legújabb verziója a Kindle Paperwhite, Firmware 5.3.x verzióval kompatibilis. Ha gyárilag újabb firmware van fenn neked, vagy utólag upgrade-elted, akkor nem garantált, hogy a patch jó lesz.
      Eddig nekem elég volt a 3 margó lehetőség, de majd lehet utánanézek a finomhangolásnak amit kérdeztél.

  2. Elvégeztem mindent a leírtak szerint, és sikerült. Aztán a screensaver hacket is feltettem, az is sikerült. Az egyetlen bibi, hogy még mindig a régi képernyővédő jelenik meg, hiába másoltam be a screensaver mappába 1027×758-as .png kiterjesztésű képeket. Mit rontottam el?

Hozzászólások lezárva.