Képernyő zárolása notebook kijelző lehajtásakor

Az egyes Linux disztribúciók esetében az asztali környezet – jelen esetben a Gnome – beállításai különbözhetnek egymástól. Ubuntu Linux alatt az energiagazdálkodás beállításainál megadhatjuk, hogy a noteszgép fedelének lezárásakor mi történjen. Alapbeállítás szerint, – ha az emlékezetem nem csal – nem történik más mint, hogy elsötétedik a képernyő. (Lehetne még választani a hibernálás és felfüggesztés funkciók közül, de sajnos a Linux kernel ezt még nem kezeli rendesen minden gép esetén, ahogy az én HP notebook-om esetén sem.)
Szerettem volna elérni, hogy a képernyő kikapcsolása mellett a képernyő zárolása is megtörténjen. Gnome alatt ezt nem állíthatjuk be közvetlenül az energiagazdálkodás beállításainál, de a gconf-editor segítségével már igen.

Nyissuk meg a gconf-editor alkalmazást.
(Használjuk az Alt+F2 kombinációt, és írjuk be a gconf-editor parancsot.)

Keressük meg az /apps/gnome-power-manager/lock/blank_screen részt, és állítsuk a blank_screen kulcs értékét igazra, vagyis tegyük be a pipát.

Innentől kezdve a noteszgép fedelének lecsukásakor a képernyő is zárolásra kerül, így ha újra felnyitjuk, a belépéshez jelszót fog kérni.

Reklámok