Midnight Commander használata kezdőknek

Gyorsan összefoglalnám az MC mindennapi használathoz szükséges tudnivalókat…

Gyors oda-vissza váltás a konzol és az MC között ctl+o.
Menüsor elérése F9-el történik. A menük között és a menükben a nyilakkal navigálhatunk, illetve enter-el aktiválhatunk egy funkciót.
A funkcióbillentyűk nagyon hasznosak MC-ben, ezeket az ablak alsó részén láthatjuk F1-F10-ig a hozzájuk tartozó művelet feliratával.
Az MC két ablaka között a tabulátor gomb segítségével mozoghatunk. Aki használta már a Norton Commander-t, vagy a – MS rendszereken oly kedvelt és népszerű – Total Commander-t, annak nem lesz túlságosan furcsa sem a váltogatás, sem a másolás, áthelyezés, stb.
Az elemek kijelölése legegyszerűbben az insert gombbal történik. Ha a kijelöltekre ismét használjuk az insert-et, akkor megszűnik a kijelölés.
Több elemet is kiválaszthatunk a + gomb segítségével. Lenyomásakor egy kiválasztó boxot kapunk, ahova kedvünkre írogathatunk joker karaktereket. Például, ha ki akarjuk jelölni az össze log kiterjesztésű fájlt, akkor csak be kell írnunk, hogy *.log, majd az enter leütésével megtörténik a log fájlok kijelölése.
Parancsok futtatására használhatjuk az ablak alsó részén található parancssort, ahova bármilyen terminálban használatos parancsot írhatunk. A jobb szélén látható [^] jel a parancsok előzményeit tartalmazza. Ezt egérkattintással, vagy az alt+h kombinációval hívhatjuk elő.
Nagyon fontos, és gyakran használt parancs a másolás amit az F5 billentyű segítségével végezhetünk el. Ugyancsak fontos az átnevez/mozgat parancs, amihez az F6-os billentyű tartozik. Áthelyezéshez az F6 megnyomása után egyszerűen enter-t kell ütnünk. Átnevezéshez, az F6 lenyomása után megjelenő átnevezés/áthelyezés boxban, a cél sorban az elérési út helyett az állomány új nevét kell megadnunk.
Fájlok törlésére F8. Rákérdez törlés előtt, de ez kikapcsolható.
Mappa létrehozása: F7.
Fájlok tartalmának megtekintésére (csak olvasás): F3.
Fájlok tartalmának szerkesztésére (olvasás és írás): F4.
A szerkesztett fájl módosításainak mentése F2-es gombbal történik.
Az editort – ahogy magát a MC is – az F10-es billentyűvel zárhatjuk be.
Az F3 segítségével tgz csomagok fastruktúráját is megtekinthetjük.
Az mcedit szerkesztőt a MC-en kívül is használhatjuk: mcedit [fájlnév].
A billentyűk mellett az egeret is használhatjuk, egy kattintás kijelölést, két kattintás a futtatható fájlok esetén futtatást, az alkalmazásokhoz rendelt fájlok esetén pedig a megfelelő alkalmazással történő megnyitást jelenti.
A mappákba lépés szintén duplakattintással történik, a visszalépés pedig a /.. sorra történő duplakattintással lehetséges.
A menüsor alatt láthatjuk az aktuális elérési utat. Ha ez alatt a jelekre kattintunk, akkor az előzőleg látogatott helyekre ugorhatunk vissza illetve előre.
Ha a ˇ jelre kattintunk a bal oldali panelen, akkor az eddig meglátogatott helyeket, vagyis az előzmények listáját kapjuk. Egy előzmény sorra egyszer kattintva kijelölhetjük, duplán kattintva a sorban szereplő helyre ugorhatunk vissza.
Az MC FTP kliensként nagyon egyszerűen használható. Nyomjuk meg az F9-es billentyűt, hogy a menüsorra ugorjunk, majd lépkedjünk a nyilakkal arra az oldalra (jobb/bal) amelyikre az FTP kapcsolat szeretnénk. Ezután lépkedjünk a lefelé nyíllal egészen az FTP-kapcsolat… sorra, majd üssünk enter-t. A felugró kapcsolati boxba kell megadnunk a kapcsolódás paramétereit. Például így: felhasznalonev@ftp.valami.hu. Miután erre enter-t ütöttünk, rögtön kapjuk a következő boxot, ahova a jelszavunkat kell megadnunk. Ha minden paramétert helyesen adtunk meg, máris a megfelelő oldalon láthatjuk a távoli gépen található mappákat/fájlokat, melyeket a helyiekhez hasonlóan kezelhetünk, a már leírt módon. Megjegyzésként még annyit, hogy a kapcsolati boxban is találhatunk előzmények funkciót melyet a korábban említett módon alt+h kombinációval aktiválhatunk. Ez nagyon hasznos tud lenni, különösen akkor, ha több FTP kapcsolattal dolgozunk nap mint nap, hiszen nem kell újra meg újra begépelnünk a kapcsolódáshoz szükséges sorokat.

További információk
Web: http://www.midnight-commander.org
Terminál: man mc

Nos egyelőre azt hiszem ennyi elég is lesz ahhoz, hogy egy kezdő elboldoguljon az MC használatával. Ha úgy látom, hogy a leírás többeket is érdekel, akkor lehetséges, hogy tovább bővítem. Ha valakinek kérdése lenne írjon nyugodtan kommentet. :)

Reklámok

Midnight Commander használata kezdőknek” bejegyzéshez ozzászólás

 1. hali! nagyon jó le írás, de nekem passzív ftphez kene csatlakozni es oda így nem enged mert valamit meg be kellene alitani azt meg hogyan lehet, hogy ne aktívban csatlakozzon hanem passzívban?

  • Sajnos nem jártam itt lassan egy éve, de azért adok megoldást a kérdésedre!
   Terminálból rákereshetsz és bekapcsolhatod a config-ban:

   $ grep passive_connections= ~/.mc/ini
   ftpfs_use_passive_connections=1

Hozzászólások lezárva.