Zenity patch

A Zenity egy nagyon hasznos kis program Linux alatt. Különböző hasznos dialógusablakokat tudunk megnyitni a segítségével, melyeken a felhasználó különböző módon küldhet utasítást/adatot egy adott programkódnak. Nagy segítséget jelent, ha nem akarunk komoly GUI-t (Glade, wxWidgets, stb…) összerakni egy egyszerű alkalmazáshoz, hanem csak apróságokat akarunk bekérni, például egyszerű szöveget, igen/nem választ, egy fájlt stb…
Aki abszolút  nem ismerné az ITT olvashat róla többet.

Most nem szeretnék sokat foglalkozni a használatának bemutatásával, majd talán legközelebb. Inkább megmutatnám, hogy hogyan javítható ki az Ubuntu 8.10-el érkező 2.24.0-es Zenity egyik (szerintem egyetlen) zavaró hibája. A hiba abból áll, hogy mikor a Zenity-t használjuk, például egy Bash szkriptből hívjuk meg, hogy feldobjon egy popup ablakot, akkor az ablak nem kap fókuszt, hanem a háttérben marad, és ez bizony elég kínos helyzet egy figyelmeztető vagy kérdező ablakocska esetén.

Próbáljuk csak ki, például egy teljes képernyős ablak mellett terminálból indítsunk egy egyszerű Zenity popup-ot:
zenity --question --text="Folytassam?"
A felugró popup a háttérben marad….

A hiba a zenity.glade fájlban van, de aggodalomra semmi ok, már készült egy patch amivel javítható a hiba.

1. Töltsük le a patch fájlt:
wget http://launchpadlibrarian.net/18653141/zenity-2.24.0-focus.patch

2. Terminálból patch-eljük meg a hibás fájlt:
sudo patch -p0 /usr/share/zenity/zenity.glade < zenity-2.24.0-focus.patch

Ezzel készen is volnánk, ha most megpróbáljuk a korábbi példát, akkor már az előtérben kell, hogy a felugró ablak megjelenjen.

Reklámok

Zenity patch” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások lezárva.