PHP pdo és pdo_mysql telepítése Ubuntun

Előfordulhat, hogy bizonyos PHP-s munkához szükséges a PHP PDO kiegészítése. A kiegészítés telepítése csak néhány egyszerű lépést igényel. A telepítés előtt már rendelkeztem egy Apache webszerverrel, és telepítve volt a PHP a gépemre, tehát a leírásban feltételezem, hogy aki ezt olvassa, az már túl van ezek telepítésén.

Első lépésként telepítjük a php-pear csomagot. (PEAR – PHP Extension and Application Repository)

sudo aptitude install php-pear

A második lépésben már használhatjuk a PHP saját csomagkezelőjét, a pecl-t, hogy telepítsük a PDO-t. Ám ehhez szükség lesz még a php5-dev csomagra, ami nem biztos, hogy már telepítve van, ezért tegyük fel ha kell.

sudo aptitude install php5-dev
sudo pecl install pdo

Harmadik lépés: Telepítsük a pdo_mysql csomagot. Ha véletlenül még nem állna rendelkezésre php5-mysql csomag, akkor azt is telepítsük. Esetleg, még hiányozhat a libmysqlclient15-dev csomag, amire szintén szükség lesz.

sudo aptitude install php5-mysql
sudo aptitude install libmysqlclient15-dev
sudo pecl install pdo_mysql

Negyedik lépésben manuálisan kell szerkesztenünk a php.ini fájlt.
(Ha nem ismerjük a php.ini fájl helyét, vagy nem vagyunk benne biztosak, akkor tudjuk meg a phpinfo() függvény segítségével.)
A két kiegészítés (pdo, pdo_mysql) telepítése után a terminál kimenetén kapunk is egy-egy figyelmeztetést ezzel kapcsolatban:
“You should add “extension=pdo.so” to php.ini”
“You should add “extension=pdo_mysql.so” to php.ini”
Tehát adjuk hozzá a két sort a php.ini fájlhoz:

sudo vim /etc/php5/apache2/php.ini

Pontosan ezt a két sort kell hozzáadnunk. (Elvileg mindegy hova, de én rákerestem a fájlban az extension szóra, és a talált példakód alá tettem be a sorokat.)

extension=pdo.so
extension=pdo_mysql.so

Végül már csak egy lépés maradt, mégpedig az Apache szerver újraindítása:

sudo /etc/init.d/apache2 restart

Reklámok